FIBARO

Het FIBARO Systeem – Z-Wave domotica uit Poznan, Polen.

De FIBARO geschiedenis

FIBARO is een Pools bedrijf opgericht in November 2010 onder de naam FIBAR GROUP sp . z o.o.  Voorafgaandelijk hieraan was al 2 jaar R&D verricht om hun producten te ontwikkelen. In hun thuisland koos FIBARO om met een franchise netwerk te starten wat gebeurde vanaf April 2011. Vanaf dan werden er ook in andere landen verdelers en distributeurs gezocht.  Momenteel (2015) wordt het FIBARO Systeem al in meer dan 80 landen verkocht en is het  uitgegroeid tot een echt succesverhaal.

Vanaf het begin werd gekozen om producten te ontwikkelen die werken met het open Z-Wave protocol omdat dit een mondiaal en veel gebruikt wordt en de Z-Wave Alliance volledige technische ondersteuning geeft voor nieuwe oplossingen.

FIBARO heeft met zijn superieur design en innovatieve oplossingen al heel wat prijzen in de wacht gesleept en komt vaak voor heel  prestigieuze trofeeën in aanmerking.  

Vandaag heeft FIBARO meer dan 500 werknemers in dienst en heeft het een nieuwe productiefaciliteit in aanbouw die meer dan 1000 mensen zal tewerk stellen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat FIBARO veruit de marktleider is in het Europese Z-Wave gebeuren en hun ambitie is dat ook mondiaal te worden.

Het gamma van FIBARO producten bestaat vandaag uit 2 controllers : het Home Center 2 en Home Center Lite die uitblinken door hun design en uitgebreide mogelijkheden gekoppeld aan mooie App’s voor iOS en Android.

FIBARO heeft ook een gamma micro inbouwmodules :

En uiteraard ook sensoren :

En niet te vergeten de FIBARO stekker BE/FR voor de Franse en Belgische markt en de FIBARO stekker in Schuko uitvoering voor de Nederlandse en Duitse markt.

In de nabije toekomst verwachten we de FIBARO paniek knop, de “Swipe” en de WiFi deur intercom (videofoon).

Al deze producten hebben naast een uniek en oogstrelend design ook veel mogelijkheden waar we hieronder wat dieper op in gaan.

FIBARO HOME CENTER 2

FIBARO Home Center 2 is de snelle, efficiënte en zeer krachtige hub die gebruikt wordt om het FIBARO systeem te besturen. Het Home Center 2 kan communiceren met maximaal 230 actoren en sensoren door gebruik te maken van een draadloos communicatie protocol genaamd Z-Wave. Het werk van de FIBARO besturingseenheid is beschermd door een geavanceerde data back-up en herstelsysteem en wordt automatisch opgeslagen op een USB stick die verborgen zit in de behuizing. Door gebruik te maken van de gebruiksvriendelijke configuratie interface van het Home Center 2, kan u geavanceerde, pre-gedefinieerde scènes aanmaken. Het Home Center 2 kan gebruikersrechten beheren en ondersteunt VoIP functionaliteit en video-intercoms. Home Center 2 geeft de gebruikers de mogelijkheid om  scripts te schrijven in de LUA programmeertaal, wat de mogelijkheden van het systeem uitbreidt.

 

FIBARO HOME CENTER LITE

Het FIBARO Home Center Lite is een nieuw, ongelofelijk compact brein van het FIBARO systeem, dat gebruik maakt van bewezen oplossingen die toegepast werden in het Home Center 2. Het HCL is uitgerust met een nieuw herstelsysteem en heeft de mogelijkheid om back-ups  op te slaan in de cloud. Het is kleiner dan het HC2 en biedt de mogelijkheid om verder uitgebreid te worden met modules (batterij en GSM-module*). Het Home Center Lite laat een nog grotere integratie toe van multimedia systemen met het FIBARO systeem.

*binnenkort verwacht

 

FIBARO MICRO INBOUWMODULES

Relaisschakelaar 1 x 2,5kW

De Z-Wave compatibele FIBARO Aan/Uit relaisschakelaar is ontwikkeld om in standaard wandschakelaar dozen geïnstalleerd te worden of om het even waar het nodig is om een elektrisch apparaat van maximum 2500W te besturen. De FIBARO Aan/Uit relaisschakelaar kan een aangesloten apparaat hetzij via radiogolven of via de muurschakelaar die er aan verbonden is aan of uit schakelen. 

Dubbele relaisschakelaar 2 x 1,5kW

De Z-Wave compatibele FIBARO dubbele Aan/Uit relaisschakelaar is ontwikkeld om in standaard wandschakelaar dozen geïnstalleerd te worden of om het even waar het nodig is om 2 afzonderlijke elektrische apparaten te besturen van maximum 1500W gecombineerd. De FIBARO dubbele Aan/Uit relaisschakelaar kan een aangesloten apparaten hetzij via radiogolven of via de muurschakelaar die er aan verbonden is aan of uit schakelen.

RGBW Controller

De FIBARO RGBW Controller is een universele, Z-Wave compatibele RGB/RGBW controller, die een PWM uitgangsignaal gebruikt en het mogelijk maakt om LED RGB/ RGBW strips, halogeenverlichting en ventilatoren te besturen. De bestuurde apparaten mogen 12 of 24 VDC aangedreven zijn. Bovendien bestuurt deze module tot vier 0V-10V analoge sensoren zoals temperatuursensoren, lichtsensoren, etc… Alle in- en uitgangen kunnen door de gebruiker geconfigureerd worden voor LED controle of 0V-10V uitlezingen.

Rolluikschakelaar 2

De FIBARO Rolluikschakelaar 2 is een op het Z-Wave protocol werkende module, ontworpen om met rolluiken, zonnetententen, jaloezieën, poorten en andere enkelvoudige fase AC gevoede motoren te werken. Laat toe om een rolluik of de lamellen van jaloezieën (stores) precies te positioneren, evenals motoren uitgerust met mechanische en elektronische eindschakelaars. De module is eveneens uitgerust met energiemeting.

Dimmer 2

De nieuwe Z-Wave Plus gecertificeerde Dimmer 2 micromodule bestemd is het neusje van de zalm op gebied van dimmen. Deze kan om met alle soorten verlichtingsbronnen (zoals LED bijvoorbeeld), kan gebruikt worden in een 2- of 3-draadse elektrische installatie. De FIBARO dimmer 2 kan de verlichtingsbron schakelen of dimmen door middel van radiogolven of via de muurschakelaar die er rechtstreeks op aangesloten is. De module kan automatisch de aangesloten apparaten detecteren en is uitgerust met een automatische overspanningsbeveiliging en graduele start functie. De FIBARO dimmer 2 detecteert zelf het aangesloten lamp type en adapteert zich als dimmer als leading of trailing edge dimmer.

 

FIBARO SENSOREN

Universele Sensor

De FIBARO Universele Binaire Sensor is een draadloze module die het mogelijk maakt om de functionaliteit van iedere sensor te verbeteren door deze te laten communiceren met het draadloze Z-Wave netwerk en het FIBARO systeem. Bovendien laat de module draadloze communicatie toe tussen het systeem en twee binaire sensoren of vier DS18B20 temperatuursensoren. De hoofdfunctie van de Universele Binaire Sensor is het integreren van het draadloze FIBARO systeem met de bestaande kabel-gebaseerde en draadloze alarm- en meetsystemen. Als element van het veiligheidssysteem, is het apparaat transparant voor parametrische alarmsystemen.

Deur/Raam Sensor

De FIBARO deur/raam sensor is een batterij gevoede reed sensor. De werking onder de Z-Wave standaard garandeert de compatibiliteit met het FIBARO systeem. De sensor vergroot de mogelijkheden van het systeem door het openen van deuren, ramen en garagepoorten te bewaken. De sensor wordt ook gebruikt voor automatische lichtsturing, toegangscontrole en eigendomsbeveiliging.

Overstromingssensor

De FIBARO overstromingssensor is een universele, Z-Wave compatibele, overstroming-  en temperatuursensor. Het apparaat kan zowel batterij* en/of VDC gevoed worden (12/24 VDC) en is ontworpen om op een vloer of tegen een muur geplaatst te worden met de overstromingssondes verlengd door een aangesloten kabel. Het apparaat heeft een ingebouwde LED indicator en akoestisch alarm en is eveneens uitgerust met een hellingshoek (tilt) sensor, die hellingen of bewegingen rapporteert aan de centrale besturingseenheid. De LED diode signaleert overstroming, gebruiksmodus of het bereik van het Z-Wave netwerk. De sensor is onzinkbaar en blijft op het water drijven.

Rooksensor 2

De Z-Wave Plus gecertificeerde FIBARO rooksensor 2 is een ultralicht, perfect ontworpen batterij gevoed apparaat dat zowel foto-elektrische als temperatuursensors gebruikt voor een maximale bescherming tegen brandende en smeulende brandhaarden. Het apparaat is uitgerust met twee types van alarm: een 100dbm ingebouwde sirene en een visueel RGB indicatielampje. De sensor heeft een ingebouwde Z-Wave netwerkbereik meter en kan gebruikt worden in een Z-Wave netwerk. Een uniek kenmerk van de FIBARO Rooksensor 2 is een ingebouwd elektronisch opslagapparaat met als doel het onderzoek naar de oorzaak van een brand te helpen.

Bewegingssensor

De FIBARO bewegingssensor is een hoog geavanceerde, ultra compacte, multisensor. Deze kleine sensor heeft een ingebouwde temperatuur-, beweging- en lichtsensor en een versnellingsmeter. Het oog van de sensor waarschuwt je visueel met veranderende kleuren voor ieder alarm dat je er aan toewijst, afhankelijk van uw kleurspecificatie. De Bewegingssensor is volledig draadloos en mobiel, met een ingebouwde netwerkbereik meter en de firmware kan op afstand worden geüpdatet. Met het FIBARO Home Center 2 zal hij uw gewoontes leren, uw verlichting aanpassen aan de wensen van iedere gebruiker en zelfs de lichten aansteken VOOR dat je de kamer binnen gaat… Dat is pas intelligent! 

 

FIBARO STEKKER MODULES

Stekker Module

De FIBARO Stekker Module met de unieke energiemetingsfunctie is een intelligente, plug & play, uiterst compacte, zeer gesofisticeerde en op afstand bestuurde stekker. Deze zeer functionele stekker module kan overal gebruikt worden waar u elektrische toestellen  (maximale belasting 2,5kW) wenst te besturen en waar u tevens op een gemakkelijke en onderhoudsvrije manier het energieverbruik kan meten.

 

NIEUWE FIBARO PRODUCTEN

FIBARO zal naar het einde van 2015 een aantal nieuwe producten op de markt brengen :

FIBARO PANIC BUTTON

De FIBARO Panic Button is er op gericht om bijvoorbeeld mensen met een handicap of ouderlingen in staat te stellen van een bericht te versturen naar een persoon die ze wensen te verwittigen. Wellicht zullen er ook mogelijkheden zijn om associaties te maken en bijvoorbeeld een sirene te laten over gaan. Van zodra er meer over dit product bekend is, plaatsen we dit op onze website.

 

FIBARO SWIPE

De FIBARO Swipe is een controle pad dat reageert op handbewegingen. Zo kan je bijvoorbeeld stores naar omhoog of omlaag laten gaan met een simpele handbeweging. 

   

 

FIBARO VIDEO INTERCOM

Over de Fibaro Video Intercom is er nog niet veel bekend, behalve dat hij perfect integreerbaar zal zijn met HC2. Je zal dus vanaf je App kunnen communiceren met wie er aan je deur aanbelt als je niet thuis bent. Nadere info volgt op onze website van zodra deze bekend is.